Anwar Ibrahim o događanjima u Francuskoj

Ured Anwara IbrahimaI

Izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je islam u krizi širom svijeta je i uvredljiva i nerazborita. Upravo ta izjava vodi u ćorsokak, na koji, navodno, nastoji ukazati. Što je važnije, tom izjavom „problem“ se proglašava isključivo muslimanskim, umjesto problemom pogubnog gledišta ugrađenog u doktrinu francuskog sekularizma.

Nema opravdanja za nasilje i hladnokrvna ubistva ljudi, kao ni za zavedene monstruozne ubice koje izopačuju islam. Macron je i sam, povremeno, prepoznavao složeno porijeklo i devijantnu prirodu ove moderne pošasti. To je zlo koje pogađa muslimane i muslimanski svijet daleko više od tragedija koje potresaju Francusku. Žalim zbog smrti gosp. Samuela Patyja, kao i svih žrtava takvih napada.

Proširenje utemeljene dijagnoze jedne radikalne grupe tako da ta dijagnoza obuhvati ne samo sve muslimanske zajednice, nego i karakter samog islama, predstavlja grubo neznanje.

Gosp. Macron mora znati da je sloboda govora suštinska vrijednost islama. Bez slobode rasprave, mišljenja i istraživanja, ne može se ići ka glavnom cilju, a to je identificirati i unaprijediti ono što je dobro i oduprijeti se zlu, osuditi ga i pobijediti. Sloboda podrazumijeva odgovornost, odgovornost koje, što je upečatljivo, nema u demagoškim floskulama kojima se nabacuje „Monsieur le President“.

Upravo je francuski sekularizam bio prvi koji je, nakon buržoaske revolucije, svijetu dao ideju terorizma. Nijedno društvo, nijedna ideologija ili religija nisu imuni na mogućnost da izrode brutalno jednoumlje i potonu u barbarizam.

Pogrešne dijagnoze, kriva tumačenja i lažno prikazivanje zajedničkog problema onemogućavaju otvorenu debatu o ovom problemu. Francuska zastrašuje vlastitu muslimansku zajednicu dehumanizirajući je i demonizirajući je, sa posljedicama kakve je imao i Macronov bombastični govor i huškanje u koje je olahko skliznuo.

Muslimanskom svijetu nisu potrebne lekcije niti može više tolerirati klevete, uvrede i islamofobnu retoriku francuskog predsjednika. Sve dok on slijepo odbija prepoznati širinu i prosvijećenost islama kao svijeta vrijednosti i ideala nećemo napredovati u borbi protiv fundamentalističkih predrasuda koje opterećuju obje strane. Ta stalna opasnost nas može gurnuti u loš i besmislen scenario sukoba civilizacija.

Moram priznati da predsjednik Macron i francuska inteligencija nisu usamljeni u ovome. Muslimani širom svijeta moraju se pribrati i ponovo povezati sa višom vizijom islama. Prisiljavati ih da neprestano i bezuspješno opovrgavaju nepravedne optužbe i klevete možda može poslužiti francuskom nacionalnom političkom programu. Međutim, to ne doprinosi unapređenju otvorene debate, uzajamnom razumijevanju i zajedničkoj borbi protiv zla terorizma.

Anwar Ibrahim, predsjednik Stranke narodne pravde Malezije

27. oktobar 2020.

Dozvoljeno je prenositi sadržaje sa portala algoritam.net bez odobrenja, ali je pri preuzimanju obavezno navođenje imena autora teksta i izvora, te stavljanje direktnog linka na sadržaj koji se preuzima sa portala. Takođe, ni u kom slučaju nisu dozvoljene intervencije na preuzetom sadržaju.